6-7 maj 2011 intar Norrköping Pride staden. Norrköping Pride är en festival som syftar till att göra Norrköping med omnejd till en ännu mer öppen, välkomnande och inkluderande plats att bo och vistas i.

Genom en bred repertoar av bland annat föreläsningar, musikinslag, teater, dans, happenings, stand-up, sport, och debatter lyfts frågor om tolerans för och kunskap om kön, sexualitet och existens fram. Festivalen riktar sig inte bara till en HBTQ-publik (homo-, och bisexuella, transpersoner och queer-personer) utan till alla människor, oavsett kön, ålder och etnictet, som funderar på hur det är att vara människa.


ÖPPNA RUM

Festivalens tema är i år Öppna rum. Temat är en öppen fråga som ställs till varje människa. Hur öppna är dina egna inre rum?

Med fokus på inre tillgänglighet ringar festivalen in några av de fördomar och föreställningar som formar de normer vi lever efter i vårt samhälle. Temat undersöker även vem som har tillgång till det offentliga rummet. Norrköping Pride manar till medmänskliga samtal, ställer obekväma frågor om och försöker ge svar på vem som känner sig välkommen till våra offentliga lokaler, på våra arbetsplatserna, i skolan och studentlivet och i vår stad och region.

Norrköping Pride är en festival där alla är välkomna precis som de är eller vill vara. Vi förenar det lokala med det mänskliga och välkomnar hela Sverige att inta Norrköping en vårhelg i gemenskapens namn. Så ta på dig klackarna, gummistövlarna eller dojorna och var med. Här finns något för alla.


KLARA FÖR NORRKÖPING PRIDE 2011

Inti Chavez Perez – Skribent och journalist, författare till bland annat boken Respekt, föreläsare med fokus på sexualitet.

Little Marbles – Det lokala bandet som sprider glädje hela Sverige spelar på invigningen och invigningsfesten.

Mattias Gardell – Professor i jämförande religionsvetenskap, religionshistoriker, vid Uppsala universitet, författare till den omdebatterade boken Islamofobi, aktör i Ship to Gaza.

Sahar Mosleh – Aktivist, föreläsare inom intersektionalitet, engagerad i funkisfrågor.

Nasim Aghili – Dramatiker, regissör, chefredaktör för Tidskriften Ful – Årets kulturtidskrift (Kulturrådet) 2010.

Birgitta Stenberg – Legendarisk författare och aktivist.

Mehdrad Darvishpour – Fil. dr och senior lektor i sociologi vid Stockholms universitet och Mälardalens högskola, specialiserad på hedersproblematik och intersektionalitet, medförfattare till rapporten Hedersproblematik i skola (2011).


PLATS Norrköping