Debatter, seminarier och aktiviteter i Pride House/Kulturhuset, Stadsteatern.
För fullständig information om seminarierna gå till Pride House hemsida/läbkar vid varje evenemang.

12:30–12:45 Invigningsceremoni Europride House 2018
Arrangör: Stockholm Pride & Kulturhuset Stadsteatern

13:00–13:45 Hur vi förändrar världen
Denna workshop är avsedd som förstärkning och utvidgning av vår kultur att utveckla världen till en bättre plats för alla. Utgångspunkten är din egen närmaste omgivning. Där finns potential till att göra livet bättre för fler både lokalt och internationel
Kravallerna på Stonewall Inn är en viktig början till något som vi bär frukterna av ännu idag. Vi tog ansvar för vår situation och har gjort det genom vårt engagemang under åren. Det är summan av många människors arbete som har gett oss våra rättigheter.
Det finns ett otal enskilda som har gjort mer än andra, men ingen av dessa hade ensam kunnat åstadkomma det vi har gjort tillsammans. Därför är varje en så till synes liten men medveten aktiv handling värdefull. Vi har förändrat världen och gör det varje dag.
Små förändringar av många varje dag betyder mycket mer än stora visioner av de som har makten att styra hela nationer. Om alla, drygt 7 miljarder, människor på jorden bestämmer sig att avstå från våld, då har vi fred på jorden. Alla måste fatta detta beslut för sin del och inte skylla på någon annan. Det är det som är det svåra och det är det som är möjligheten. Tar du ditt ansvar för vad du gör eller inte gör?
Läs en artikel av Gnälliga Gubben på http://ansvar.tankenao.se/
Uppdaterad information kommer finnas på http://pride.goist.se
Arrangör: Tanken A & O aktiebolag

13:00–13:45 Trygg festival - för pride-/festival-arrangörer
Vad är en trygg festival? Hur gör vi en trygg festival? Vad behöver man tänka på som arrangör för en pridefestival?
Adamant Security delar med sig av sina erfarenheter om en trygg och säker Pridefestival.
Vi får tips och tankar med oss vad vi behöver tänka på som pridearrangörer.
Hur skriver man en säkerhetsmanual? Behöver man det?
Vad ska man tänka på vad gäller prideparader?
Skillnader mellan stortstäder / småstäder? Olika saker man bör tänka på.
Hur skriver man en polisansökan till prideparaden/Pridefestivalen?
Föreläsningen avslutas med en kort frågestund
Arrangör: Svenska Pride

13:00–13:45 Klimathotet och vi
Isarna smälter och temperaturen höjs, vi måste ändra hur vi lever, men vad innebär det för HBTQ-communityt specifikt?
Isarna smälter och temperaturen höjs, vi har hört och läst så många gånger att vi måste ändra hur vi lever, men vad innebär det för HBTQ-communityt specifikt? En del av att uttrycka vår identitet går ut på att konsumera, vilka är vi när vi inte kan göra det längre? På vilket sätt är HBTQ-livsstilen klimatovänlig och hur ska vi skapa identitet utan att göra stora koldioxidutsläpp? Vi bjuder in till ett samtal som du gärna får delta i.
Arrangör: RFSL Ungdom Öst

13:00–13:45 Inside Fetishism
Föreläsning som jämför historiska medicinska definitioner av fetischism med ett insiders perspektiv och tydliggör hur våra definitioner idag bygger på gamla världsbilder och läkarnas maktposition.
Föreläsningen "Inside Fetishism" handlar om vad fetischism är från två olika perspektiv. Den historiska medicinska definitionen jämförs med ett inifrån perspektiv och den självuppfattningen fetischister har. Här visas det hur läkarnas maktposition genom tiden har påverkat vårt samhället och möjligtvis är grunden till stigmatiseringen som finns i världen idag.
Arrangör: RFSU Stockholm

13:00–13:45 Trans på liv och död - Hur får transpersoner bättre levnadsvillkor?
Jag gör det här för att jag vill leva .Vad behövs förändras politiskt för att transpersoner ska få bättre levnadsvillkor.
Jag gör det här för att jag vill leva
Vad behövs förändras politiskt för att transpersoner ska få bättre levnadsvillkor. Bättre tillgång till könsbekräftande vård? Förändring av föräldrabalken? Bättre inkludering av transperspektiv i idrottspolitiken? Arbete med suicidprevention? Polisens arbete med hatbrott hedersrelaterade brott?
Arrangör: HBT-liberaler

13:00–13:45 Hur bygger vi ett hållbart arbete efter en hbtq-certifiering?
"Hur har tidigare hbtq-certifierade verksamheter lyckats med det långsiktiga arbetet? Vad har varit utmanande med att hålla förändringsarbetet vid liv? Denna föreläsning ger exempel på hur certifierade verksamheter har arbetat för att förankra arbetet med
Långsiktighet och hållbarhet är ledorden i RFSL:s mest frekvent beställda utbildningsinsats - hbtq-certifieringen. Hbtq-certifieringen är en processinriktad utbildning verksamheter genomgår med två övergripande mål; att verksamhetens anställda får ökad kunskap om hbtq, normer och dess konsekvenser för hbtq-personers hälsa och livsvillkor, samt att verksamheten påbörjar ett systematiskt förändringsarbete som förankras genom en specifikt framtagen handlingsplan vars funktion är att leda verksamheten framåt efter erhållen certifiering.

Hur har tidigare hbtq-certifierade verksamheter lyckats med det långsiktiga arbetet? Vad har varit utmanande med att hålla förändringsarbetet vid liv? Denna föreläsning ger exempel på hur certifierade verksamheter har arbetat för att förankra arbetet med hbtq-frågor på ett hållbart sätt och vad som varit utmanande på vägen.
Arrangör: RFSL

13:00–13:45 Att växa upp i en Regnbågsfamilj
Regnbågsfamiljer, är precis som andra familjer. Det finns såväl positiva som negativa saker att berätta om. Rasmus har en berättelse om hur svårt det var att få myndigheter förstå när hans mamma råkade illa ut i förhållandet. Det är en berättelse om att m
Arrangör: RFSL Hälsingland

13:00–14:00 Begrepp!
Vad står hbtq för, och vad betyder egentligen agenter? RFSL Ungdom reder ut alla begrepp, och historian bakom dom!
Arrangör: RFSL Ungdom

13:00–14:45 Juridisk Rådgivning
Folkets Juristbyrå är Sveriges första byrå med fokus på hbtq-personer, som drivs av personer som själva är hbtq. Under Stockholm Pride ger vi varje dag gratis juridisk rådgivning i frågor som rör asyl, utsatthet för brott, tvångsomhändertagande och familj
Arrangör: Folkets Juristbyrå

13:00–14:45 SAFE - psykisk ohälsa bland barn med transidentitet (DOKUMENTÄRFILM)
Hur kan vi förebygga psykisk ohälsa hos barn och ungdomar med transidentiteter? I den här dokumentärfilmen följer vi tre familjer från olika delar av Sverige vars barn kommit ut som trans i tidig ålder. Två är i början av sina liv och den tredje dog höste
Hur kan vi förebygga psykisk ohälsa hos barn och ungdomar med transidentiteter? I den här dokumentärfilmen följer vi tre familjer från olika delar av Sverige vars barn kommit ut som trans i tidig ålder. Två är i början av sina liv och den tredje dog hösten 2017. Vad händer när myndigheter, vården, skolan och föräldrar inte stöttar?

Tillsammans kommer deras berättelser kunna ge samhället kunskap om denna typ av psykisk ohälsa, och därigenom kunna förändra sättet som barn och ungdomar med transidentiteter bemöts. Det faktum att en så hög procent* av alla transungdomar försöker ta livet av sig, är oacceptabelt. Detta måste förändras, och vi hoppas att detta dokumentärfilmsprojekt kan bidra till den förändringen.


* 50 % av alla ungdomar som är mellan 15-19 år, och som har en transidentitet, försöker någon gång ta livet av sig.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2015/juni/ohalsa-och-stor-utsatthet-bland-transpersoner/
Arrangör: Tallbergs Förlag AB

13:00–17:45 Pride Ung: Berätta din egen hbtq-historia! Pyssla utifrån ditt liv.
Kom och pyssla och mys med oss på Europride House Ung!
Arrangör: Lava & RFSL Ungdom

14:00–14:45 Medborgarbemötande av HBTQ-personer
ej klart ännu
Arrangör: Fackförbundet ST

14:00–14:45 Progressiv HBTQ-politik
Under Pridefestivalen firar vi segrar för HBTQ-kampen. Men vi är inte klara än. En progressiv HBTQ-politik behövs.
Arrangör: Vänsterpartiet Storstockholm

14:00–14:45 Varför borde hbtqi-världen bli nördigare?
Vad kan hbtqi-världen lära sig av nördar? Hur kan spel och fantastik bidra till större förståelse och varför vågar vissa nördar ibland inte prata om sina intressen i queera rum?
Förra året avslutades QueerNördarnas panel om att vara hbtqi-person i spel- och nördhobbyn med frågan “nu har ni pratat om hur spelvärlden behöver bli mer inkluderande men hur borde hbtqi-världen bli nördigare?” Och varför borde den det? Det tar vi med oss in i årets panel: “Varför borde hbtqi-världen bli nördigare?”

Samtalet kommer att fokusera på att bära identiteten som nörd och queer och hur det kan finnas en uppdelning mellan dem och vilket du kan presentera sig i olika sammanhang. Vågar du till exempel prata om science fiction och fantasy i ett queert rum? Finns det en förväntan på att ha en viss kulturell smak du som hbtqi-person och att gilla genreverk och spel kan kännas som ofint? Kan vi ibland känna oss mer välkomna i “nördiga” rum än i queera rum just därför?

Moderator är Linnea Risinger, föreningsutvecklare på RFSL, ordförande Falu Pride och valberedningsordförande i Sverok.

Paneldeltagare är:
Gabrielle de Bourg, rollspelsförfattare och ordförande i QueerNördarna
Maria Sjöberg, frilansande spelskribent
Tom Summanen, brädspelsfantast
Signe Krantz, nörd och transaktivist
Arrangör: QueerNördarna

14:00–14:45 Familjebildning med hjälp av surrogatmödraskap
Förälder genom surrogatmödraskap
Eduardo Afonso blev som ensamstående pappa till tvillingar genom surrogat i Thailand. Hur går man tillväga för att bli förälder med hjälp av surrogat i utlandet och vilka alternativ finns det tillgängliga är något som Eduardo går igenom.
Arrangör: Svenska Pride

15:00–15:45 SAFE - psykisk ohälsa bland barn med transidentitet (Panelsamtal)
Se "SAFE - psykisk ohälsa bland barn med transidentitet"
Se "SAFE - psykisk ohälsa bland barn med transidentitet"
Arrangör: Tallbergs Förlag AB

15:00–15:45 Vad händer nu med förslagen från Transpersoner i Sverige (SOU 2017:92)?
Här presenterar utredningens särskilda utredare några av resultaten och förslagen från den statliga utredningen. Vad händer nu? Kommer förslagen bli verklighet?
Under 2017 arbetade utredningen Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner med att sammanställa kunskap om situationen situationen för transpersoner i Sverige. I november lämnades utredningen Transpersoner i Sverige (SOU 2017:92) över till ansvariga ministern Alice Bah Kuhnke. Här presenterar utredningens särskilda utredare några av resultaten och förslagen från utredningen. Vad händer nu? Kommer förslagen bli verklighet - blir det en utredning om ett tredje juridiskt kön och blir det någon överenskommelse med Sverige kommuner och landsting om den könsbekräftande vården? Varför landade utredningen i just dessa förslag? Vad kan civila samhället göra för att driva på?
Arrangör: Utredningen om stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner/Ulrika Westerlund

15:00–15:45 Fittfakta
En klassiker som återkommer även i år. Den fabulösa trion med sexualupplysare upprepar sin succé med information, ny kunskap och humor runt fittans fantastiska förmågor.
Arrangör: RFSU

15:00–15:45 När kommer den nya könstillhörighetslagen?
När kommer den nya könstillhörighetslagen? Under mandatperioden har regeringen arbetat med en efterlängtad reformering av könstillhörighetslagen och snart läggs ett förslag om en ny könstillhörighetslag på riksdagens bord. Välkomna till ett panelsamtal dä
Arrangör: Miljöpartiet de gröna

15:00–15:45 Projekt stolt - Lajvantologi för att synliggöra hbtq-historia
Hur kan levande rollspel vara en del i att synliggöra modern nordisk hbtq-historia? Korta lajv och rollspel har kunnat skickas in till antologin “Stolt”, tack vare stöd från Postkodlotteriets kulturstiftelse. Ett samtal med textskribenter om att synliggör
Hur kan levande rollspel vara en del i att synliggöra modern nordisk hbtq-historia? Korta lajv och rollspel har kunnat skickas in till antologin “Stolt”, tack vare stöd från Postkodlotteriets kulturstiftelse. Ett samtal med textskribenter om att synliggöra hbtq-personers erfarenheter genom lajv och rollspel, hur rollspel och lajv kan användas historiskt och queert och vad som händer när vi själva kan uppleva historiska skeenden som format vår nutida självbild.
Arrangör: RFSL

15:00–15:45 På gång i queerforskningen
Det är 25 år sedan queerforskningen bröt igenom på universiteten, det är hög tid att diskutera var vi står idag. Vad är ett queert perspektiv, vad händer när forskning är queer och vad kan det ha för inverkan på våra liv?
Kommer senare
Arrangör: RFSL

15:00–16:00 Vår gemensamma historia
En hbtq-aktivist berättar om hur hbtq-rörelsen i Sverige startade, viktiga saker som hänt längs vägen och vad som är på gång framöver. RFSL Ungdom och RFSL.
Arrangör: RFSL Ungdom & RFSL

16:00–16:45 Våra barns identiteter
En föreläsning med barn och transidentitet i centrum. Vad är de bästa tillvägagångssätten för vuxna, oavsett om du är en förälder, lärare, vårdpersonal eller socialarbetare att tillmötagå ett barn som identiferar sig som en transperson? Hur kan vi bäst sk
Arrangör: Tallbergs Förlag AB

16:00–16:45 Sexualupplysning på teckenspråk från ett rättighetsperspektiv istället för ett behovsperspektiv
Arvsfondsprojektet Teckna sex som drivs av RFSU Stockholm arbetar med att utveckla sexualupplysning på teckenspråk. Arbetet utförs med ett tydligt rättighetsperspektiv, både på rätten till teckenspråk som språk, och på rätten till tillgänglig och inkluder
Teckenspråk ses ofta utifrån ett behovsperspektiv, som ett hjälpmedel. I själva verket är det ett språk som likställs med de nationella minoritetsspråken i språklagen. Arvsfondsprojektet Teckna sex som drivs av RFSU Stockholm arbetar med att utveckla sexualupplysning på teckenspråk. Arbetet utförs med ett tydligt rättighetsperspektiv - både på teckenspråk som språk med stöd i Språklagen samt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, och på rätten till tillgänglig och inkluderande sexualupplysning. Projektet har tagit fram ett antal kortfilmer som heter Okej?, som kommer att visas under programpunkten. I kortfilmerna är alla skådespelarna själva döva eller hörselskadade och fullt teckenspråkiga. Vikten av att få sin egen verklighet speglad kan aldrig underskattas, särskilt som ung och del av en minoritetsspråksgrupp. Dessutom: Vad innebär ett normmedvetet hbtq-perspektiv på teckenspråk?
Arrangör: RFSU Stockholm

16:00–16:45 Redo för ett steg i en annan riktning? Poly för nybörjare.
Har du funderat över hur du vill relationera? Undrat över hur poly fungerar? Kanske själv känner dig mindre monogam än andra? Ylva och Gabriel berättar om poly.
Ylva Rönnqvist och Gabriel Velarde är poly. De har tillsammans över femton års erfarenhet av att leva poly på olika vis. Hur lyckas de ha parallella relationer? Vad måste de tänka på? Och hur klarar de av svartsjukan? Hör deras berättelser, deras råd och tips, och ställ frågor. För vem vet, kanske är poly steget framåt också för dig?
Arrangör: Stockholms polycommunity

16:00–16:45 En idrottsrörelse i regnbågens färger.
Riksidrottsförbundet är inne i ett intensivt arbete med att göra idrotten mer inkluderande. En idrottsrörelse där alla på riktigt är välkomna. Vi kommer berätta om vad som är på gång just nu inom idrotten, i våra specialidrottsförbund och föreningar för ö
Riksidrottsförbundet är inne i ett intensivt arbete med att göra idrotten mer inkluderande.
Att synliggöra hetero- och cis-normer är en viktig del i det arbetet. Alla personer ska känna sig välkomna, må bra och kunna vara sig själva fullt ut i sina föreningar oavsett sexuell läggning eller könsidentitet/uttryck.
Vi kommer berätta om vad som händer just nu inom idrotten, i våra specialidrottsförbund och föreningar för ökad normmedvetenhet och visa på konkreta handlingar. Vi pratar också om vilka utmaningar som ligger framför oss.
Läs gärna mer om idrottsrörelsens strategiarbete där bland annat inkludering och jämställdhet är två avgörande målområden för framtidens idrottsföreningar, www.strategi2025.se
Arrangör: Riksidrottsförbundet

16:00–16:45 Könsbekräftande vård - så funkar det!
Edward Summanen, sakkunnig i transfrågor på RFSL, reder ut vad som gäller för könsbekräftande vård och behandling idag. Remiss, diagnoskoder, rättigheter, förändringar som är på gång - här får du svar på nästan alla dina frågor!
Den könsbekräftande vården i Sverige utvecklas ständigt. Parallellt med detta är flera stora förändringar på gång, exempelvis när det kommer till ändring av juridiskt kön, diagnoskoder och vård för personer under 18 år. Edward Summanen, sakkunnig i transfrågor på RFSL, reder ut vad som gäller när det kommer till könsbekräftande vård och behandling idag. Du får ta del av både hur vården fungerar i nuläget och vilka större förändringar som planeras inom den närmsta framtiden. Föreläsningen riktar sig till dig som planerar att söka dig till eller som redan är i kontakt med den könsbekräftande vården. Även du som är närstående eller som möter transpersoner i ditt yrke eller ideella engagemang kommer att ha nytta av föreläsningen.
Arrangör: RFSL

16:00–16:45 Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus
Fredrik Apollo Asplund berättar om sin resa från de värmländska skogarna, till den arabiska våren i Damaskus och allt där emellan!
Fredrik Apollo Asplund växer upp i de värmländska skogarna där man tar hand om gården och rättar in sig i ledet. Men han måste bara få dansa, dansa, dansa! Och det osannolika inträffar - han får chansen att komma ut på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Fredrik Apollo Asplunds bok Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus är en personlig Billy Elliot-resa från skogen till New Yorks vogueklubbar, popstjärneliv och den arabiska våren i Damaskus.
Arrangör: Norstedts Förlag

16:00–16:45 Lesbisk tidsresa - musiker, dansare, och dramatiker från Sappho till Simo
En dramatiserad presentation med lesbiska förtecken. Vi reser bakåt i tiden och möter olika spännande kvinnor inom kulturen i västvärlden.
En kulturhistorisk tidsresa inom västvärlden där vi får möta olika intressanta kvinnor genom tiderna. I ett dramatiserat föredrag presenteras några dansare, dramatiker och skådespelare m.fl. med lesbiska associationer. Fascinerande livsöden och spännande karriärer avslöjas som ofta kanske glömts eller gömts i historiebeskrivningen.
Arrangör: Club Golden Ladies

17:00–17:45 Maskrosbarn - Att våga göra skillnad
Sexuellt utnyttjad som trettonåring, alkoholmissbruk på gymnasiet, en våldsam skilsmässa hos föräldrarna, depression, ångestattacker, självmordsförsök. Hur tar man sig upp när man har nått botten? Marcus Tallberg säger ”När det känns som att du är begravd
Arrangör: Tallbergs Förlag AB

17:00–17:45 HBTQ-historia
Två sexologer gör små nedslag i historien och berättar om en rad hbtq-personer som haft betydelse för den sexualhistoriska utvecklingen i Sverige och världen.
Arrangör: RFSU

17:00–17:45 Trygg kollektivtrafik på spåret
Ett panelsamtal om HBTQ-personers erfarenheter av kollektivtrafiken och lösningar för en tryggare resa.
Miljöpartiet i Stockholms läns landsting arrangerar ett panelsamtal om trygghet i transportsystemet i allmänhet och i kollektivtrafiken i synnerhet.

Många upplever att kollektivtrafiken är otrygg och för en del går det så långt att de anpassar hur de ser ut, inte vågar visa sin kärlek eller helt undviker att åka kollektivt vissa tider. Men kollektivtrafiken ska vara tillgängligt för alla. Alla ska kunna resa och känna sig trygga oavsett sexuell läggning eller könsuttryck. Ingen ska behöva utsättas för diskriminering eller exkludering. Vi vill ha välkomnande och inbjudande kollektivtrafik för alla.

Vi samtalar med personer som har personlig erfarenhet av att ha blivit utsatta för våld och kränkningar. Vi hör forskare och beteendevetare prata om möjligheter med att få in mänskliga rättigheter i planeringen av transportsystemet så att fler känner sig inkluderade. Vi får även höra hur SL arbetar med frågorna idag och vad de vill göra framöver.

Miljöpartiet sammanfattar samtalet och presenterar sina förslag för tryggare kollektivtrafik som bland annat innehåller mer och utbildad personal och ljusa översiktliga kollektivtrafikmiljöer .
Arrangör: Miljöpartiet de gröna

17:00–17:45 Verktyg för att främja hälsa bland transpersoner
Hur kan vi främja psykisk hälsa och arbeta suicidpreventivt med fokus på transpersoner? Kom och ta del av konkreta hälsofrämjande faktorer och arbetssätt!
Vad innebär egentligen hälsofrämjande arbete när det gäller målgruppen transpersoner? Fokus hamnar ofta på transpersoners psykiska ohälsa, och inte på hur vi faktiskt kan förändra situationen och främja psykisk hälsa och arbeta suicidpreventivt. Under denna punkt fokuseras därför på hälsofrämjande faktorer och arbetssätt utifrån befintlig kunskap och erfarenhet.
Arrangör: RFSL

17:00–17:45 Att komma ut i småstad samt i TV-rutan
Att komma ut som bög i en småstad och för hela Sverige
Jesper Petersson berättar sin historia. Om att komma ut vid 23 års ålder. Om att berätta för familj och för vänner. Om varför det tog så lång tid. Om att vara homo i en norrländsk småstad. Om hur han hamnade på framsidan av nordens största hbtq-tidskrift. Och mycket mer...

Kanske får vi höra Jesper sjunga en låt eller två också
Arrangör: Svenska Pride