Årets upplaga av Fängslade författares dag i Stockholm har fokus på de svåra villkoren för HBTQ-personer som verkar genom det skrivna ordet runtom i världen. Vi hör förfärliga rapporter om morden på homosexuella i Tjetjenien, om en intensifierad häxjakt på homosexuella i Egypten och om svårigheten att leva öppet i ett land som Kenya, där vår gästande författare är verksam. Kvällens samtal belyser speciellt läget i Ryssland, Mellanöstern och Östafrika.

***

Möt den prisbelönte dokumentärfilmaren Anton Yarush och författaren Binyavanga Wainaina i ett samtal om situationen för litterärt verksamma HBTQ-personer i Ryssland respektive Kenya under ledning av Alexandra Sandels, Sveriges Radio.

Kristofer Folkhammar är redaktör för en antologi som fördjupar kvällens tema. Bland de medverkande författarna och skribenterna finns Binyavanga Wainaina, Iman al-Ghafari, Jelena Milasjina, Anna-Maria Sörberg, Jennicet Gutiérrez, Alexandra Sandels, Annika Hamrud och Ocean Vuong. Skriften innehåller även texter av Yassin al-haj Saleh. Antologin ingår i biljettpriset.

Årets Tucholskypristagare är den syriske författaren Yassin al-Haj Saleh, som finns på plats i Stockholm för att ta emot priset. Han samtalar med Cecilia Uddén, Sveriges Radio. Yassin al-Haj Saleh (Syrien), är utbildad läkare, aktivist och författare och en av de främsta intellektuella uttolkarna av den katastrofala utveckling som lett fram till fullt inbördeskrig i Syrien. Hans texter publiceras i The Guardian, New York Times och Le Monde. Den senaste boken på engelska är The Impossible Revolution: Making Sense of the Syrian Tragedy.

Tucholskypriset delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Tal av Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN

Konferencierer: Sara Mannheimer, Nina Eidem, Daniel Gustafsson, Svenska PEN

Musik av KMW Pianotrio

Annette Alemitou Mannheimer, violin

Sara Wijk, cello

Ann-Sofi Klingberg, piano

***

Fängslade författares dag arrangeras i samarbete med Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern och med stöd från Natur & Kultur.